logo vadlyd

Jørgen Vad Lydteknik- Farum Gydevej 65, opg. 2, 1. sal - 3520 Farum - Telefon 458064255

VÆRD AT VIDE OM

CD OG KASSETTEPRODUKTION

DENNE SIDE ER SENEST OPDATERET DEN 1. OKTOBER 2013

NCB - GRAMEX - KODA - PLIGTAFLEVERING

LAYOUT - PLADESELSKABER - CD FABRIKATION

 

For at sikre dine og andres rettigheder når du laver CD-produktioner eller lignende, er det vigtigt, at du er fortrolig med de forskellige organisationer som findes. Gramex, Koda, Pligtafleveringen og NCB er lavet for at beskytte komponisters og musikeres interesser. Selvom det tilsyneladende kan være lidt svært med alt det bureaukrati, er det i sidste ende dig selv du beskytter ved at overholde spillets regler.

Gramex beskytter dig som udgiver og udøvende kunstner, og sikrer, at du får betaling for den tid din musik eller lignende har været fremført i radiofonier. Derfor skal du sikre dig, at indberetningerne til Gramex er i orden. Gramex tildeler dig også de såkaldte ISRC-koder, der er vigtige for dig. Hos Grames kan du også få oplysninger om "Oprethavsloven."

Gramex
Gl. Kongevej 11 - 13, 2. sal
1610 København V
Telefon 33853200
Fax 33853215
Homepage: http://www.gramex.dk

5

NCB (Nordisk Copyright Bureau) beskytter komponist- og arrangørrettigheder. Derfor er det afgørende, at alle følger spillets regler og sikrer en indberetning til NCB ved enhver produktion. Du må ikke udgive hverken LP'er, CD'ere eller Kassettebånd uden, at du i forvejen har tilladelse fra NCB. Kontakt NCB på nedenstående adresse eller telefonnummer. De er meget hjælpsomme, og vil gøre alt for dig for at din produktion kan gennemføres så nemt som muligt. F.eks. ved de alt om, hvad der er beskyttet musik, og hvem der har komponeret og arrangeret hvad.

NCB
Frederiksgade 17
1265 København K
Telefon 33128700
Fax 33124262
e-mail: ncb@ncb.dk
Homepage: http://www.ncb.dk

5

KODA er en forening, der på vegne af komponister, forfattere og musikforlæggere forvalter både danske og internationale ophavsrettigheder, når musik spilles offentligt. Derudover yder KODA direkte støtte til produktion af CD'ere mm.

KODA
Landemærket 23-25
Postboks 2154
DK-1016 København K
Tlf: +45 33306300
e-mail: info@koda.dk
Homepage: http://www.koda.dk

5

PLIGTAFLEVERINGEN

Pr. 1. januar 1998 er der indført en lov om pligtaflevering af alle offentliggjorte CD'ere og kassettebånd, således at disse på linje med de regler, der i flere hundrede år har eksisteret for de trykte medier, kan sikres for eftertiden. Derfor skal du aflevere to eksemplarer af din produktion til "Pligtafleveringen."

Statsbiblioteket
Pligtafleveringen
Universitetsparken
8000 Århus C
Homepage: http://www.pligtafleveringen.dk

5

Pladeselskaber:

Det kan ofte betale sig, at indgå en aftale med et eksisterende pladeselskab, når man ønsker at udgive en CD. Pladeselskabet ved hvordan man producerer og hvor man fremstiller CD´erne. Det ved også hvordan man distribuerer og har som regel en "stregkode," hvad der kan være særdeles nyttigt. Hvis man ikke i forvejen er et "kommercielt navn," kan man ikke altid være sikker på at få udgivet sine ting uden at medvirke med et økonomisk bidrag, men prøv evt. at kontakte nogle af de nævnte på siden "Pladeselskaber."

5

Hjemmeside - Audiorestaurering - Sonic Solutions NoNOISE Prisliste
Mastering/Premastering - Overførsel af LP´er og 78 RPM - Lydoptagelser
Referencer - For de teknisk interesserede - Prisliste
Nyttig viden om CD Produktion - CD Fabrikation - CD Layout
Pladeselskaber - Gode links og adresser - Jazzlinks- Søg